Dovolenka na Kréte

Cieľom našej dovolenky bol tentokrát najjužnejšie položený Grécky ostrov Kréta, ktorý má dĺžku až 275km.

Ubytovaní sme boli v Knossos Royal Vilage 7 km od mesta Heraklion a neďaleko mesta Hersonissos   v nádhernom resorte plnom zelene a romantických zákutí. Resort bol situovaný priamo pri pláži. Pozostávala z hrubšieho piesku. Na vstupe do vody boli miestami platne miestami piesok. Každý deň pofukoval mierny vetrík čo spôsobovalo vlny, ale plávať sa dalo v pohode. Služby, ako aj celý rezort sú na vysokej úrovni takže môžem odporúčať všetkým vekovým kategóriam.

Grécko je krajina, ktorá je od antických čias považovaná za kolísku civilizácie. Dnes patrí k najvyhľadávanejším dovolenkovým destináciám. Turistov láka nie len bohatou históriou ale aj nádherným prostredím, fascinujúcimi plážami. Môžem len potvrdiť. Jedna krajšia ako druhá:)

Čo môžete vidieť a zažiť?

Jedinečnou krétskou prírodnou raritou je národný park Samaria s najdlhšou roklinou ostrova. Ďalšou zvláštnosťou je vyše 3 000 jaskýň. Historickou dominantou Kréty je palác Knossos v Heraklione, ktorý sme mali možnosť navštíviť.

Nevynechali sme ani úchvatnou atmosférou trhu na 1866. ulici, kde sme si dali pravé grécke tapas a tzatziky s pivom.

Na trhu si môžete nakúpiť okrem oblečenia aj rôzne druhy korenia alebo pravú kozmetiku z olivového oleja, pripadne šperky z kože a morských koralov. No skrátka bolo z čoho vyberať. Ceny sú ako u nás a možno aj o niečo nižšie.

Na našich potulkách mestom sme si urobili krásne fotky  pri benátskej fontáne. Na Lionskom námestí sme si vychutnali dobrú kávičku a neobišli sme ani Katedrálou sv. Tita.

Cestou do starého benátského  prístavu sme si pozreli historickú pevnosťou Koules s čarovným rybárskym prístavom odporúčam vidieť a nafotiť.

V jeden podvečer sme sa vybrali na potulky do prístavného mestečka Hersonissos. Nachádza sa tam  množstvo obchodíkov a kaviarni. Deň sme zakončili pozorovaním západu slnka v prístave. Povedali sme si, že raz sa na tento nádherný ostrov určite vrátime, aby sme preskúmali aj ďaľšie malebné zákutia ktoré majú čo ponúknuť.

Patria medzi ne tieto mesta: Agios Nikolaos, Chania, Rethymno, Cretaquarium,  Lefka Ori, najväčší horský masív na Kréte.


Kréta nás zaujala nielen svojou malebnou krajinou a nezvyčajnou architektúrou a farebnosťou akou je typická tyrkysová v spojení s bielou farbou, ale hlavne srdečnosťou a úsmevom Gréťanov, Tie  rozdávajú pri každom stretnutí s vami.

Kalín andámosi na Kréte

dovidenia

Pridajte Komentár